top of page
Meklēt

Rozā austersēnes (Pleurotus djamor) audzēšanas padomi

  • Writer: Nauris Dzērve
    Nauris Dzērve
  • 6. febr.
  • Lasīts 1 min

Rozā austersēne ir ne tikai vizuāli pievilcīga, bet arī garšīga un uzturvielām bagāta sēne. Lai veiksmīgi audzētu šo eksotisko sēni, ir svarīgi ievērot optimālos augšanas apstākļus un zināt, kā risināt iespējamās problēmas.

1. Audzēšanas pamati

Substrāts

Rozā austersēni var audzēt uz dažādiem substrātiem, piemēram:

  • Salmiem

  • Koksnes skaidām (īpaši lapkoku, piemēram, bērzs vai ozols)

  • Kafijas biezumiem

  • Kartona un papīra maisījuma

Mitrums un temperatūra

  • Optimālā temperatūra: 20-30°C

  • Gaisa mitrums: 80-95%

  • Ventilācija: nepieciešama laba gaisa apmaiņa, lai novērstu pelējumu un nodrošinātu sēņu augšanu

Gaisma

  • Rozā austersēne aug vājā apgaismojumā, bet minimāla, netieša gaisma palīdz tai attīstīties.

2. Biežākās problēmas un risinājumi

Rozā austersēne paliek bāla vai balta

Iespējamie cēloņi un risinājumi:

  • Nepietiekama gaisma – Novietojiet gaišākā vietā ar netiešu apgaismojumu.

  • Pārāk zema temperatūra – Nodrošiniet optimālos 20-30°C.

Sēne neaug vai aug lēni

  • Nepietiekams mitrums – Nodrošiniet augstu mitrumu, apsmidzinot ar ūdeni.

  • Nepietiekams uzturvielu daudzums substrātā – Izmantojiet bagātīgāku substrātu vai pievienojiet papildu barības vielas.

Pelējuma veidošanās

Ja substrātā parādās pelējums:

  • Nodrošiniet labu gaisa apmaiņu.

  • Samaziniet mitrumu, ja tas ir pārmērīgs.

  • Izņemiet inficētās vietas un dezinficējiet audzēšanas vidi.

3. Raža un uzglabāšana

Rozā austersēni novāc, kad to cepurītes sasniedz 5–10 cm diametru.

  • Uzglabāt ledusskapī papīra maisiņā, lai saglabātu svaigumu.

  • Ilgstošai uzglabāšanai var sēni izžāvēt vai sasaldēt.

4. Nobeigums

Rozā austersēnes audzēšana ir samērā vienkārša, ja ievēro pareizos apstākļus. Pareiza mitruma, temperatūras un ventilācijas kontrole nodrošinās veselīgu un bagātīgu ražu!


ree

 
 
 

Komentāri

Novērtēts ar 0 no 5 zvaigznēm.
Vēl nav neviena vērtējuma

Pievienojiet vērtējumu
bottom of page