top of page
Meklēt

Kāda ir atšķirība starp portobello un šampinjonu sēnēm?

  • Writer: Nauris Dzērve
    Nauris Dzērve
  • 22. sept.
  • Lasīts 1 min

Portobello un šampinjons ir vienas no populārākajām sēnēm pasaulē, un abas pieder vienai sugai – Agaricus bisporus. Daudzi nemaz nezina, ka tās būtībā ir viena un tā pati sēne, tikai dažādos attīstības posmos.

Lūk, galvenās atšķirības starp tām:

Portobello vs Šampinjons

Kritērijs

Šampinjons 🥄

Portobello 🍔

Izmērs

Mazs līdz vidējs (3–6 cm)

Liels (10–15 cm)

Krāsa

Balts vai gaiši brūns

Tumšāks brūns

Cepurīte

Aizvērta, ar baltām lapiņām

Plaši atvērta, ar brūnām lapiņām

Garša

Maiga, neitrāla

Intensīva, gaļīga, bagātīgs umami

Tekstūra

Maiga, sulīga

Stingra, sulīga, “gaļīga”

Kulinārā izmantošana

Universāla – zupās, mērcēs, picas un salātos

Grilēts, cepts, burgeros kā gaļas aizvietotājs, pildīšanai

Uzturvērtība

Viegls, maz kaloriju, bagāts ar B vitamīniem

Sātīgāks, vairāk šķiedrvielu un intensīvāka garša

Kas labāk piemērots virtuvei?

  • Izvēlies šampinjonus, ja vēlies vieglu, neitrālu garšu, kas labi sader ar dažādiem ēdieniem.

  • Izvēlies portobello, ja meklē sātīgāku alternatīvu gaļai vai vēlies gatavot ko iespaidīgu, piemēram, grilētu burgeru.

Secinājums

Šampinjons un portobello būtībā ir viena sēne divos dažādos dzīves posmos. Šampinjons ir jaunāks, mazāks un maigāks, savukārt portobello – pieaudzis, liels un ar daudz intensīvāku garšu.

👉 Abas ir vērtīgas virtuvē: šampinjons universāls ikdienas ēdienos, bet portobello lieliski iederas kā galvenā sastāvdaļa veģetāriem ēdieniem.


ree

 
 
 

Komentāri

Novērtēts ar 0 no 5 zvaigznēm.
Vēl nav neviena vērtējuma

Pievienojiet vērtējumu
bottom of page