top of page
Meklēt

Kā garšo Šitake? Pieci cilvēki dalās savā pieredzē

  • Writer: Nauris Dzērve
    Nauris Dzērve
  • 4. febr.
  • Lasīts 2 min

Šitake (Lentinula edodes) ir viena no populārākajām sēnēm pasaulē – to novērtē ne tikai kulinārijā, bet arī veselības jomā. Bet kā īsti garšo šitake sēne? Vai tās garša atšķiras atkarībā no cilvēka pieredzes un gaumes? Aicinājām piecus izdomātus sēņu entuziastus dalīties savā viedoklī! 🍄

1. Anna, 28 gadi, veģetāriete un veselīga uztura piekritēja

"Man šitake garšo pēc kombinācijas starp sēni un riekstiem. Kad tās apcepu uz pannas ar olīveļļu un ķiplokiem, garša kļūst vēl izteiktāka – tāda kā sviestaina, bet ar riekstainu noti. Tā ir viena no manām iecienītākajām sēnēm, jo dod ēdienam dziļumu un sātīgumu, kas īpaši svarīgi, ja nelietoju gaļu!"

2. Jānis, 45 gadi, restorāna šefpavārs

"Šitake ir īsts garšas piedzīvojums! Svaigas tās ir sulīgas un ar viegli pikantu pēcgaršu, kas man atgādina žāvētu gaļu. Savukārt kaltētas šitake iegūst vēl intensīvāku garšu – tādu kā umami bumbu, kas spēj jebkuru buljonu pārvērst par dziļu, bagātīgu un garšas pilnu ēdienu. Es tās bieži izmantoju ramen zupā un itāļu risoto – rezultāts vienmēr ir izcils!"

3. Zane, 34 gadi, jaunā māmiņa, kas meklē veselīgus ēdienus ģimenei

"Godīgi sakot, sākumā biju skeptiska, jo man bērnībā sēnes negaršoja. Bet, kad pagaršoju šitake zupā ar kokosriekstu pienu un kariju, sapratu, ka tās ir pārsteidzoši maigas un patīkami aromātiskas. Man šķiet, ka garša ir kaut kur starp lazdu riekstiem un ceptiem sīpoliem, tikai ar bagātīgāku pēcgaršu. Tagad pat mans bērns ēd šitake, jo tās ir sulīgas un nedaudz līdzīgas gaļai!"

4. Viktors, 60 gadi, sēņu lasītājs un dabas mīļotājs

"Manuprāt, šitake ir kā dabas delikatese. Tās nav līdzīgas Latvijas meža sēnēm – nekādu rūgtu piegaršu, nekādas pārāk spēcīgas zemes notis. Tā vietā – patīkams, nedaudz saldens un riekstains aromāts, it īpaši, ja tās cep uz grila ar sviestu un ķiplokiem. Esmu tās audzējis pats uz baļķiem, un, manuprāt, Latvijā augušās šitake ir blīvākas un ar spēcīgāku garšu nekā importētās."

5. Elza, 22 gadi, studente un ātro maltīšu fane

"Ja godīgi, pirmo reizi pagaršoju šitake tikai tad, kad draudzene pasūtīja suši ar šitake pildījumu. Man likās – wow, kas tas par interesantu garšas profilu? Tā nebija kā parasta sēne, drīzāk kaut kas starp žāvētu gaļu un riekstiem, ar vieglu dūmu garšu. Tagad es pati taisu makaronus ar šitake un sojas mērci – tā ir labākā kombinācija, ko esmu atradusi!"

Secinājums – katram sava šitake pieredze!

Kā redzams, šitake sēnes garša dažādiem cilvēkiem asociējas ar dažādām lietām – vieniem tā atgādina riekstus, citiem gaļu, bet citi sajūt pat nelielu saldenumu. To var baudīt daudzos veidos – svaigas, kaltētas, grilētas vai zupās. Un katru reizi tās atklāj jaunas garšas nianses!

Kā tev garšo šitake? Dalies ar savu pieredzi komentāros! 🍄😋


ree

 
 
 

Komentāri

Novērtēts ar 0 no 5 zvaigznēm.
Vēl nav neviena vērtējuma

Pievienojiet vērtējumu
bottom of page