Kuras šitake sēnes ir labākas? Laukā uz bluķiem vai telpās uz skaidu un salmu substrāta?
- Nauris Dzērve
- 22. sept.
- Lasīts 2 min
Šitake sēnes (Lentinula edodes) ir gardēžu un veselīga uztura cienītāju iecienītas visā pasaulē. Taču to garša un uzturvērtība ir cieši saistīta ar audzēšanas metodi un apstākļiem. Daudzi vaicā: vai labākas ir laukā uz koka bluķiem augušas sēnes, vai telpās uz skaidu un salmu substrāta?
Patiesībā abas metodes var nodrošināt augstvērtīgu rezultātu, un galvenā atšķirība bieži slēpjas tieši audzēšanas temperatūrā.
Laukā uz bluķiem audzētas šitake
Dabiskāka vide – sēnes aug lēnāk, līdzīgi kā savvaļā.
Intensīvāks aromāts un garša – ilgāks augšanas cikls rada “dziļāku” garšu.
Stingra tekstūra – lauka sēnes parasti ir stingrākas un sulīgākas.
Augsta uzturvērtība – vairāk bioaktīvo vielu un polisaharīdu.
Sezonāla pieejamība – raža atkarīga no laikapstākļiem.
Telpās uz skaidu un salmu substrāta audzētas šitake
Kontrolēti apstākļi – iespējams nodrošināt ražu visu gadu.
Vienmērīga kvalitāte – katra partija līdzīga pēc izmēra un izskata.
Zemā temperatūrā audzētas sēnes – tās aug lēnāk, kļūst aromātiskākas, ar stingrāku tekstūru un bagātīgāku garšu, kas pielīdzināma laukā audzētajām.
Mīts par garšu – bieži dzirdēts uzskats, ka skaidās audzētās sēnes ir mazāk garšīgas. Tas radies tādēļ, ka komerciālie audzētāji parasti izvēlas augstāku temperatūru, lai paātrinātu ražu. Šādā veidā audzētas sēnes patiešām var būt maigākas un mazāk aromātiskas, taču kvalitatīvi audzētas zemā temperatūrā – tās ir tikpat vai pat garšīgākas par bluķu sēnēm.
Salīdzinājums
Kritērijs | Laukā uz bluķiem | Telpās uz skaidām un salmiem |
Garša | Intensīva, dabīga | Maigāka, bet zemā temperatūrā – tikpat bagāta |
Tekstūra | Stingra, sulīga | Vienmērīga, stingrāka zemā temperatūrā |
Uzturvērtība | Ļoti augsta | Laba, īpaši ja audzē lēni zemā temperatūrā |
Pieejamība | Sezonāla | Visu gadu |
Ražas kontrole | Atkarīga no dabas | Pilnībā kontrolējama |
Secinājums
Ja vēlies dabisku garšu un tradicionālu audzēšanas metodi, izvēlies laukā uz bluķiem augušās šitake.Ja svarīga ir pieejamība visu gadu un vienmērīga kvalitāte, lieliska izvēle būs telpās uz skaidu un salmu substrāta audzētās sēnes.
Un atceries – garšu nosaka nevis metode, bet audzēšanas kvalitāte un temperatūra. Zemā temperatūrā audzētas skaidu šitake ir tikpat aromātiskas un vērtīgas kā bluķu sēnes, tāpēc mīts par “mazāk garšīgām skaidu sēnēm” patiesībā ir tikai intensīvās komercražošanas blakusprodukts.




Komentāri