top of page
Meklēt

Ko pagatavot no 1 kilograma austersēnēm?

  • Writer: Nauris Dzērve
    Nauris Dzērve
  • 14. febr.
  • Lasīts 3 min

Austersēnes ir ne tikai gardas un aromātiskas, bet arī veselīgas – tās satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu. No viena kilograma austersēņu var pagatavot dažādus ēdienus – sākot no uzkodām un zupām līdz pat sātīgiem pamatēdieniem. Šajā rakstā dalīšos ar vairākām receptēm, kas ļaus pilnībā izmantot šo lielisko sēņu potenciālu.



---


1. Kraukšķīgas austersēnes ar ķiploku un zaļumiem


Šis ir ātrs un vienkāršs veids, kā pagatavot austersēnes – tās kļūst zeltaini kraukšķīgas un iegūst bagātīgu garšu.


Sastāvdaļas:


500 g austersēņu


3 ēd.k. olīveļļas


3 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)


Sāls, pipari pēc garšas


Sauja svaigu pētersīļu vai kinzas



Pagatavošana:


1. Austersēnes saplēš nelielos gabaliņos.



2. Pannā uzkarsē eļļu un liek sēnes, apcep 7–10 minūtes līdz kraukšķīgai garoziņai.



3. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus, maisa vēl 1–2 minūtes.



4. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.


Pasniegšanas ideja: Lieliski garšo ar grauzdētu maizi vai kā piedeva gaļas ēdieniem.



---


2. Krēmīga austersēņu zupa ar kokosriekstu pienu


Šī zupa ir maiga, aromātiska un viegli pagatavojama.


Sastāvdaļas:


400 g austersēņu


1 vidējs sīpols (sasmalcināts)


2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)


400 ml kokosriekstu piena


500 ml dārzeņu buljona


1 ēd.k. sojas mērces


1 tējk. svaiga ingvera (sarīvēta)


Sāls, pipari pēc garšas


Svaigi lociņi pasniegšanai



Pagatavošana:


1. Katlā uzsilda eļļu, apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini.



2. Pievieno austersēnes un ingveru, apcep vēl 5 minūtes.



3. Pielej kokosriekstu pienu un buljonu, pievieno sojas mērci.



4. Karsē uz lēnas uguns 15 minūtes, līdz garšas sajaucas.



5. Pasniedz ar svaigiem lociņiem.



Pasniegšanas ideja: Šo zupu var pasniegt ar grauzdiņiem vai pievienot rīsus, lai tā būtu sātīgāka.



---


3. Austersēņu “karbonādes”


Šī recepte ir lieliska alternatīva klasiskajām karbonādēm – sulīgas iekšā, kraukšķīgas ārpusē.


Sastāvdaļas:


500 g lielu austersēņu


2 olas


100 g rīvmaizes


50 g miltu


Sāls, pipari pēc garšas


1/2 tējk. kūpinātas paprikas


3 ēd.k. eļļas cepšanai



Pagatavošana:


1. Austersēnes nedaudz saplacina ar roku vai virtuves āmuru.



2. Apviļā miltos, pēc tam sakultā olā, un visbeidzot – rīvmaizē.



3. Cep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm, līdz tās ir zeltaini brūnas.



4. Pasniedz ar svaigiem salātiem vai kartupeļu biezeni.




Pasniegšanas ideja: Lieliski garšo ar mārrutku mērci vai skābo krējumu.



---


4. Sātīgais austersēņu un griķu sautējums


Šis ir lielisks veids, kā apvienot veselīgas sēnes ar griķiem, radot vienkāršu, bet garšīgu ēdienu.


Sastāvdaļas:


300 g austersēņu


1 glāze griķu


1 burkāns (sarīvēts)


1 sīpols (sasmalcināts)


500 ml dārzeņu buljona


Sāls, pipari, lauru lapa


1 ēd.k. sojas mērces



Pagatavošana:


1. Katlā apcep sīpolu un burkānu, līdz tie kļūst mīksti.



2. Pievieno saplucinātas austersēnes un cep 5 minūtes.



3. Pievieno griķus, buljonu un garšvielas.



4. Karsē uz lēnas uguns 15 minūtes, līdz griķi ir gatavi.



5. Pievieno sojas mērci un samaisa.




Pasniegšanas ideja: Pasniedz ar skābo krējumu un svaigiem zaļumiem.



---


5. Austersēņu pastēte uz maizes


Lieliska alternatīva gaļas pastētei – viegla, bet ļoti garšīga!


Sastāvdaļas:


400 g austersēņu


1 sīpols


2 ķiploka daiviņas


2 ēd.k. olīveļļas


1 tējk. citrona sulas


Sāls, pipari pēc garšas


100 g krēmsiera vai humusa



Pagatavošana:


1. Apcep sīpolu un ķiplokus, līdz tie kļūst mīksti.



2. Pievieno saplucinātas austersēnes, cep 7–10 minūtes.



3. Liek blenderī kopā ar citrona sulu un krēmsieru, sablendē līdz viendabīgai konsistencei.



4. Pasniedz ar svaigu maizi vai dārzeņu stienīšiem.





---


Noslēgumā


No viena kilograma austersēņu var pagatavot daudz dažādu ēdienu – sākot no kraukšķīgām uzkodām līdz sātīgiem sautējumiem. Šīs receptes ir viegli pagatavojamas, un tās izcels austersēņu dabīgo garšu. Izmēģini un atrodi savu iecienītāko veidu, kā izmantot šīs vērtīgās sēnes!


Kurš no šiem ēdieniem tevi uzrunāja visvairāk? Dalies ar savām austersēņu receptēm komentāros!


ree

 
 
 

Komentāri

Novērtēts ar 0 no 5 zvaigznēm.
Vēl nav neviena vērtējuma

Pievienojiet vērtējumu
bottom of page