Ko pagatavot no 1 kilograma austersēnēm?
- Nauris Dzērve
- 14. febr.
- Lasīts 3 min
Austersēnes ir ne tikai gardas un aromātiskas, bet arī veselīgas – tās satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu. No viena kilograma austersēņu var pagatavot dažādus ēdienus – sākot no uzkodām un zupām līdz pat sātīgiem pamatēdieniem. Šajā rakstā dalīšos ar vairākām receptēm, kas ļaus pilnībā izmantot šo lielisko sēņu potenciālu.
---
1. Kraukšķīgas austersēnes ar ķiploku un zaļumiem
Šis ir ātrs un vienkāršs veids, kā pagatavot austersēnes – tās kļūst zeltaini kraukšķīgas un iegūst bagātīgu garšu.
Sastāvdaļas:
500 g austersēņu
3 ēd.k. olīveļļas
3 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
Sāls, pipari pēc garšas
Sauja svaigu pētersīļu vai kinzas
Pagatavošana:
1. Austersēnes saplēš nelielos gabaliņos.
2. Pannā uzkarsē eļļu un liek sēnes, apcep 7–10 minūtes līdz kraukšķīgai garoziņai.
3. Pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus, maisa vēl 1–2 minūtes.
4. Pasniedz ar svaigiem zaļumiem.
Pasniegšanas ideja: Lieliski garšo ar grauzdētu maizi vai kā piedeva gaļas ēdieniem.
---
2. Krēmīga austersēņu zupa ar kokosriekstu pienu
Šī zupa ir maiga, aromātiska un viegli pagatavojama.
Sastāvdaļas:
400 g austersēņu
1 vidējs sīpols (sasmalcināts)
2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
400 ml kokosriekstu piena
500 ml dārzeņu buljona
1 ēd.k. sojas mērces
1 tējk. svaiga ingvera (sarīvēta)
Sāls, pipari pēc garšas
Svaigi lociņi pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Katlā uzsilda eļļu, apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini.
2. Pievieno austersēnes un ingveru, apcep vēl 5 minūtes.
3. Pielej kokosriekstu pienu un buljonu, pievieno sojas mērci.
4. Karsē uz lēnas uguns 15 minūtes, līdz garšas sajaucas.
5. Pasniedz ar svaigiem lociņiem.
Pasniegšanas ideja: Šo zupu var pasniegt ar grauzdiņiem vai pievienot rīsus, lai tā būtu sātīgāka.
---
3. Austersēņu “karbonādes”
Šī recepte ir lieliska alternatīva klasiskajām karbonādēm – sulīgas iekšā, kraukšķīgas ārpusē.
Sastāvdaļas:
500 g lielu austersēņu
2 olas
100 g rīvmaizes
50 g miltu
Sāls, pipari pēc garšas
1/2 tējk. kūpinātas paprikas
3 ēd.k. eļļas cepšanai
Pagatavošana:
1. Austersēnes nedaudz saplacina ar roku vai virtuves āmuru.
2. Apviļā miltos, pēc tam sakultā olā, un visbeidzot – rīvmaizē.
3. Cep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm, līdz tās ir zeltaini brūnas.
4. Pasniedz ar svaigiem salātiem vai kartupeļu biezeni.
Pasniegšanas ideja: Lieliski garšo ar mārrutku mērci vai skābo krējumu.
---
4. Sātīgais austersēņu un griķu sautējums
Šis ir lielisks veids, kā apvienot veselīgas sēnes ar griķiem, radot vienkāršu, bet garšīgu ēdienu.
Sastāvdaļas:
300 g austersēņu
1 glāze griķu
1 burkāns (sarīvēts)
1 sīpols (sasmalcināts)
500 ml dārzeņu buljona
Sāls, pipari, lauru lapa
1 ēd.k. sojas mērces
Pagatavošana:
1. Katlā apcep sīpolu un burkānu, līdz tie kļūst mīksti.
2. Pievieno saplucinātas austersēnes un cep 5 minūtes.
3. Pievieno griķus, buljonu un garšvielas.
4. Karsē uz lēnas uguns 15 minūtes, līdz griķi ir gatavi.
5. Pievieno sojas mērci un samaisa.
Pasniegšanas ideja: Pasniedz ar skābo krējumu un svaigiem zaļumiem.
---
5. Austersēņu pastēte uz maizes
Lieliska alternatīva gaļas pastētei – viegla, bet ļoti garšīga!
Sastāvdaļas:
400 g austersēņu
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. olīveļļas
1 tējk. citrona sulas
Sāls, pipari pēc garšas
100 g krēmsiera vai humusa
Pagatavošana:
1. Apcep sīpolu un ķiplokus, līdz tie kļūst mīksti.
2. Pievieno saplucinātas austersēnes, cep 7–10 minūtes.
3. Liek blenderī kopā ar citrona sulu un krēmsieru, sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
4. Pasniedz ar svaigu maizi vai dārzeņu stienīšiem.
---
Noslēgumā
No viena kilograma austersēņu var pagatavot daudz dažādu ēdienu – sākot no kraukšķīgām uzkodām līdz sātīgiem sautējumiem. Šīs receptes ir viegli pagatavojamas, un tās izcels austersēņu dabīgo garšu. Izmēģini un atrodi savu iecienītāko veidu, kā izmantot šīs vērtīgās sēnes!
Kurš no šiem ēdieniem tevi uzrunāja visvairāk? Dalies ar savām austersēņu receptēm komentāros!




Komentāri